[309] Ο Πύργος της Αλαμινού

IMG_2288Ο Πύργος της Αλαμινού οικοδομήθηκε τέλος του 15ου ή αρχές του 16ου αιώνα. Είναι ένα λιτό τετράγωνο οικοδόμημα αρκετά καλοδιατηρημένο. Είναι κατασκευασμένος από ακατέργαστες πέτρες, σε αντίθεση με τον Πύργο της Πύλας, του οποίου η τοιχοδομία παρουσιάζεται πιο επιμελημένη.

Ο Πύργος αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου συγκροτήματος κτιριακών εγκαταστάσεων, το οποίο περιλάμβανε φυλακές και λατινική εκκλησία, χωρίς το τελευταίο να έχει τεκμηριωθεί (ίσως η εκκλησία να ήταν ο ναός του Αγίου Μάμαντος που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο κάτω). Ο Πύργος αποτελείτο από τρεις ορόφους. Η οροφή και τα μεσοπατώματα ήταν ξύλινες κατασκευές. Στο βόρειο τοίχο και σε αρκετή απόσταση από το έδαφος υπάρχει άνοιγμα στον πρώτο όροφο που χρησίμευε ως είσοδος, καθώς και μια κατακόρυφη εσοχή στον τοίχο, η οποία υποδεχόταν την ξύλινη σκάλα, όταν αυτή ανασηκωνόταν με σχοινιά και έκλεινε την είσοδο. Όλες οι πλευρές του Πύργου φέρουν στενές πολεμίστρες, καθώς και παράθυρα στον πάνω όροφο. Στη βόρεια πλευρά του 2ου ορόφου υπάρχει τζάκι, που προφανώς εξυπηρετούσε την καταπολέμηση του ψύχους αλλά ταυτόχρονα χρησίμευε στο άναμμα φωτεινών δάδων που με αυτές έστελλαν οι στρατιώτες φωτεινά προειδοποιητικά σινιάλα σε άλλες αμυντικές θέσεις, σε περιπτώσεις διαφαινόμενων κινδύνων από την παρουσία στη θάλασσα εχθρικών πλοίων.

Η εσοχή στον βόρειο τοίχο που υποδεχόταν τη ξύλινη σκάλα όταν αυτή ανασυρόταν και έκλεινε η είσοδος

Η εσοχή στον βόρειο τοίχο που υποδεχόταν τη ξύλινη σκάλα όταν αυτή ανασυρόταν και έκλεινε η είσοδος.

Ο Πύργος που επανδρωνόταν από ολιγομελή μόνιμη φρουρά από φραγκομάτους και Αλβανούς μισθοφόρους, λειτουργούσε ως παρατηρητήριο των νοτιοανατολικών ακτών σε συνδυασμό με τα άλλα σύγχρονα παρατηρητήρια της εποχής δηλαδή του Κιτίου, της Πύλας και της Ξυλοφάγου. Είναι γνωστό ότι ο μεγάλος φεουδάρχης Ευγένιος Συγκλητικός διέθετε εξοχικές επαύλεις και υποστατικά στη Μόρφου, στην Ποταμιά, στην Αραδίππου και στην Αλαμινό. Η παρουσία τέτοιων πύργων σε μεγάλα φέουδα εξυπηρετούσε όχι μόνο την ασφάλεια της ιδιωτικής περιουσίας και του βασιλείου από εξωτερικούς και εσωτερικούς κινδύνους (τοπικές εξεγέρσεις), αλλά υπογράμμιζαν και την εξουσιαστική επιβολή των Φράγκων στους δουλοπάροικους χωρικούς της κυπριακής υπαίθρου. Παρόμοιος πύργος με αυτόν της Αλαμινού βρίσκεται στην περιοχή του Ακάμα.

ΠΗΓΗ: Σωκράτης Τ. Αντωνιάδης, Μεσαιωνικά Κατάλοιπα στην Επαρχία της Λάρνακας, σσ.62-63, Λάρνακα-2012.

Φωτογραφίες: Σωκράτη Τ. Αντωνιάδη.

Advertisements
This entry was posted in Θέματα από την Επαρχία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s