[310] Οι εκκλησίες του Τιμίου Προδρόμου στην επαρχία της Λάρνακας

Έντονη η λατινική επίδραση στα γλυπτά του καμπαναριού.

Έντονη η λατινική επίδραση στα γλυπτά του καμπαναριού.

Στην επαρχία Λάρνακας βρίσκονται οι εξής εκκλησίες αφιερωμένες στον Τίμιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. 1. Στη Δρομολαξιά (1794), 2. Στον Κάτω Δρυ (20ός αιώνας), 3. Στον Κόρνο (αρχές 19ου αιώνα), 4. Ξυλοτύμπου (20ός αιώνα), 5. Ψευδάς (1897).

Περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου στη Δρομολαξιά, η οποία σύμφωνα με κάποιες ενδείξεις είναι κτισμένη πάνω στα θεμέλια μεσαιωνικής εκκλησίας.

Πρόκειται για μονόκλιτη καμαροσκέπαστη εκκλησία. Σύμφωνα με ισχυρή τοπική παράδοση στη νότια πλευρά στην αυλή της εκκλησίας, βρισκόταν κτίσμα με το όνομα «Chappela», όπως ονομάζεται χαρακτηριστικά από τους κατοίκους. Το εύλογο ερώτημα που τίθεται εδώ είναι, γιατί το ταπεινό αυτό κτίσμα στη αυλή της εκκλησίας παρέμεινε στην προφορική παράδοση με τη λατινική λέξη «Chappela», που σημαίνει παρεκκλήσι. Είναι πολύ πιθανό στη θέση της εκκλησίας του 18ου αιώνα να υπήρχε κατά τη Φραγκοκρατία λατινικό παρεκκλήσι, που ως τοπική γλωσσική έκφραση, παρέμεινε ως γλωσσικό κατάλοιπο. Τα νέα στοιχεία που έφερε στο φως η ερευνήτρια Νάσα Παταπίου από τα αρχεία της Βενετίας μιλούν για βασιλική κατοικία στην Δρομολαξιά. Επομένως η παρουσία λατινικού παρεκκλησίου δίπλα στη βασιλική έπαυλη, μπορεί να θεωρηθεί μια πολύ λογική υπόθεση. Η Δρομολαξιά ανήκε στον κατάλογο των βασιλικών φέουδων.

Όπως σε πολλές κοινότητες, έτσι και στη Δρομολαξιά, κάποια ονόματα όπως π.χ. Φραγκίστος και Ζαππετού (Ισαβέλλα), αποτελούν λατινικά γλωσσικά κατάλοιπα.

Στο περίτεχνο καμπαναριό της εκκλησίας του χωριού, που κτίστηκε μετά το σουλτανικό διάταγμα Χατί Χουμαγιούν του 1856, υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα νεότερα διακοσμητικά ανάγλυφα (φωτ). Πρόκειται για σχέδια που θυμίζουν γοτθική τέχνη, τόσο στην τεχνοτροπία, όσο και στη θεματολογία (λέοντες, λατινικός σταυρός κ.λπ).  Παρόμοια μοτίβα βρίσκουμε σε πολλές εκκλησίες που κτίστηκαν κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Τα σχέδια όμως στο καμπαναριό της εκκλησίας του Ιωάννη του Προδρόμου στη Δρομολαξιά, πιστεύω πως είναι τα καλύτερα στην επαρχία της Λάρνακας.

Φωτογραφία: Σωκράτη Τ. Αντωνιάδη από το βιβλίο του, «Μεσαιωνικά κατάλοιπα στην Επαρχία της Λάρνακας», σ.110.

Advertisements
This entry was posted in Εκκλησίες της Επαρχίας [εικόνες-τοιχογραφίες]. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s