[311] Το πρώτο ιδιωτικό αρχαιολογικό μουσείο της Κύπρου

Δημήτριος Πιερίδης

Δημήτριος Πιερίδης

Ιδρυτής του πρώτου αρχαιολογικού ιδιωτικού μουσείου της Κύπρου το 1839 ήταν ο Δημήτριος Πιερίδης (1811-1895), ο μεγαλύτερος γιος του Πιεράκη Δημητρίου Κορέλλα, γενάρχη της οικογένειας Πιερίδη, η οποία έλκει την καταγωγή της από τη Ζάκυνθο. Μητέρα του η Μαριού Καρύδη, γόνου ιστορικής οικογένειας από την Κεφαλλονιά. Ο Πιεράκης Κορέλλα ήταν ένας από τους προεστούς που απαγχόνισαν οι Τούρκοι στις 10 Ιουλίου 1821.

Σπούδασε φιλολογία και ιστορία στο Λονδίνο με τη βοήθεια του ζεύγους Wolff από την Αγγλία. Παρέμεινε στην Αγγλία μέχρι το 1828. Επανήλθε στην Κύπρο το 1933. Το 1835 αγόρασε το σπίτι στη Ζήνωνος Κιτιέως. Από το 1839 άρχισε να συλλέγει αρχαιότητες, εμποδίζοντας έτσι την παράνομη εξαγωγή τους στο εξωτερικό σε μια εποχή που πολλές κυπριακές αρχαιότητες αγοράστηκαν αντί πινακίου φακής και φυγαδεύτηκαν από επώνυμους ξένους, προξένους, τραπεζίτες κ.ά.

 

Μουσείο Πιερίδη

Μουσείο Πιερίδη

Ο Δημήτριος Πιερίδης δεν ήταν μόνο ένας ρομαντικός αρχαιόφιλος συλλέκτης.  Υπήρξε ένας από τους σκαπανείς της κυπριακής αρχαιολογίας και της επιγραφικής επιστήμης. Το 1849 βοήθησε τον Άγγλο καπετάνιο Graves στην παρασκευή του πρώτου ακτογραφικού χάρτη της Κύπρου. Την ίδια περίοδο, ο Δημήτριος Πιερίδης έφερε στο φως αρχαίες επιγραφές, που ερμήνευσε και δημοσίευσε σε επιστημονικά περιοδικά. Διακρίθηκε ως άνθρωπος των γραμμάτων, ενώ πολλοί λόγιοι της Ευρώπης που έμαθαν πολλά από αυτόν, τον αποκαλούσαν με σεβασμό, ο «σοφός Έλλην». Με προτροπή του Πιερίδη, ξένοι λόγιοι και αρχαιολόγοι ήρθαν στην Κύπρο και μελέτησαν την κυπριακή ιστορία.

Μία εκ των επτά αιθουσών

Μία εκ των επτά αιθουσών

Υπήρξε μέλος της επιτροπής για την ίδρυση του Κυπριακού Μουσείου (1882). Διετέλεσε Υποπρόξενος της Αγγλίας εν Λάρνακι (1849-50) και βουλευτής (1884-85). Πέθανε το 1895. Για πολλούς υπήρξε η κορυφαία πνευματική προσωπικότητα της Κύπρου του 19ου αιώνα.

Το Μουσείο Πιερίδη καλύπτει συνολικά εμβαδόν 700 τ.μ., σε επτά αίθουσες. Τα εκθέματα αφορούν μια ιστορική χρονική περίοδο εννιά χιλιάδων χρόνων ξεκινώντας από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι την αγγλοκρατία. Μια συλλογή που εμπλουτιζόταν συνεχώς από τους απογόνους του. Το μουσείο διαθέτει μεγάλη συλλογή κυπριακών και ευρωπαϊκών χαρτών μεγάλης ιστορικής και συλλεκτικής αξίας.

Ρωμαϊκά εκθέματα.

Ρωμαϊκά εκθέματα.

Τον Αύγουστο του 2000, το Ίδρυμα Πιερίδη και ο Όμιλος Λαϊκής Τράπεζας, συνέστησαν καταπίστευμα (Trust) σύμφωνα με το οποίο περιήλθαν στην Τράπεζα μετά από δωρεά του Ιδρύματος Πιερίδη, οι αρχαιολογικές και μεσαιωνικές συλλογές καθώς και οι παλιοί χάρτες και η βιβλιοθήκη. Σήμερα η συλλογή ανήκει στην Τράπεζα Κύπρου μετά τη συγχώνευση με τη Λαϊκή.

Advertisements
This entry was posted in Αρχαιολογία, Αρχοντικά, Μουσείο Πιερίδη, Παλιές Οικογένειες. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s