[312] Ο Αγαθάγγελος, το πρώτο κυπριακό πολυκατάστημα στη Λάρνακα

Η είσοδος του πολυκαταστήματος στην οδό Λέοντος Σοφού.

Η είσοδος του πολυκαταστήματος στην οδό Λέοντος Σοφού με την… ανορθογραφία στην εμπορική (πάνω) επιγραφή.

Το πρώτο πολυκατάστημα της Κύπρου λειτούργησε το 1912 στη Λάρνακα από έναν δεινό επιχειρηματία της εποχής, τον αείμνηστο Αγαθάγγελο Ονησιφόρου.

Ο Αγαθάγγελος γεννήθηκε στο χωριό Κίτι το 1892. Τέλειωσε το δημοτικό σχολείο του χωρίου του –οκτατάξιο τότε– και εγκαταστάθηκε στη Λάρνακα εργαζόμενος ως υπάλληλος στο υφασματοπωλείο Νικολαΐδη, ενώ παράλληλα φοιτούσε στο  νυχτερινό Γυμνάσιο. Ευφυής καθώς ήταν τέλειωσε το νυχτερινό σχολείο στα τέσσερα αντί στα έξι χρόνια.

Η πλατεία Αγίου Λαζάρου την εποχή του Αγαθάγγελου.

Η πλατεία Αγίου Λαζάρου την εποχή του Αγαθάγγελου.

Σε ηλικία 20 χρόνων άνοιξε το δικό του κατάστημα σε υποστατικό που ενοικίασε στην οδό Λέοντος του Σοφού κοντά στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου.

Η επιχειρηματική ιδιοφυία του Αγαθάγγελου επέβαλε στην κυπριακή αγορά ένα άλλο είδος καταστήματος, το οποίο διέθετε ποικιλία εμπορευμάτων, όπως υφάσματα κυρίως αγγλικά κασμίρια όπου είχε αποκλειστικές αντιπροσωπίες, χρυσαφικά, ρολόγια, πολύτιμες πέτρες και κοσμήματα, είδη αντρικής και γυναικείας ένδυσης, χαλιά, κουρτίνες, υλικά ραπτικής, καλλυντικά μέχρι έπιπλα σπιτιού και κήπου κ.ά.

Με τα παιδιά του.

Με τα παιδιά του.

Το 1922 παντρεύτηκε την συγχωριανή του Ελπινίκη Νεοκλέους. Την ίδια περίοδο αγόρασε από τον εργοδότη του το κατάστημα της οδού Λέοντος του Σοφού. Σε λίγα χρόνια η επιχείρηση επεκτάθηκε σε 12 συνεχόμενα καταστήματα. Το πολυκατάστημα του Αγαθάγγελου απετέλεσε το επίκεντρο της εμπορικής κίνησης της πόλης. Η επιχείρηση »Αγαθάγγελου Ονησιφόρου και Υιοί Λτδ», φημιζόταν ως το μεγαλύτερο εμπορικό κατάστημα όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της Μέσης Ανατολής ειδικά τη δεκαετία του ’50. Με δυο λόγια: όλη η Κύπρος πέρασε και ψώνισε απ’ εδώ.

Από το πολυκατάστημα προμηθεύονταν τα υλικά τους οι περισσότεροι ράφτες της Κύπρου, ενώ στην πελατεία του συμπεριλαμβάνονταν ηθοποιοί ελληνικών θιάσων που έρχονταν στην Κύπρο για παραστάσεις και πλούσιοι επιχειρηματίες από τις γειτονικές χώρες.

Ο Αγαθάγγελος πέθανε το 1973. Μετά τον θάνατό του η επιχείρηση πήρε για διάφορους λόγους φθίνουσα πορεία. Το 1984 το πρωτοποριακό εμπορικό πολυκατάστημα έκλεισε οριστικά.

Advertisements
This entry was posted in Κοινωνική ζωή, Προσωπικές ιστορίες. Bookmark the permalink.

One Response to [312] Ο Αγαθάγγελος, το πρώτο κυπριακό πολυκατάστημα στη Λάρνακα

  1. Ο/Η Α. Πάλμας λέει:

    …….δηλαδή: από αριστερά, ο Ευθύμιος, Νεοκλής και Ονησίφορος….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s