[314] Τα πρώτα αεροδρόμια που έγιναν στην Κύπρο

Υποδοχή σε ένα από τα πρώτα αεροπλάνα που προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο. Ιστορικό αρχείο Δήμου Λάρνακας.

Υποδοχή σε ένα από τα πρώτα αεροπλάνα που προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο. Ιστορικό αρχείο Δήμου Λάρνακας.

Το πρώτο αεροδρόμιο της Κύπρου ήταν ιδιωτικό. Κατασκευάστηκε το 1930 στην περιοχή «Καθαρής» της Λάρνακας, πίσω από τα διυλιστήρια, σε χωράφια της εταιρείας Α.Λ. Μαντοβάνη. Η εταιρεία στην προσπάθειά της να προσελκύσει ξένους, κατασκεύασε το πρώτο αυτό αεροδρόμιο, από το οποίο δυστυχώς δεν έχουμε φωτογραφίες.

Ο μ. Ανδρέας Ευρυβιάδης στο βιβλίο του «Όσα φέρνει η μνήμη. Εύθυμες ιστορίες της παλιάς Λάρνακος και άλλες αναμνήσεις» περιγράφει το γεγονός της κατασκευής του αεροδρομίου:»Περί τέλη του Μαρτίου 1930 η Λάρνακα έβλεπε με έκπληξη μια ασυνήθιστη δραστηριότητα στην περιοχή Καθαρής εκεί που βρίσκονται σήμερα τα διυλιστήρια. Εργάτες καθάριζαν μιαν έκταση γης από τις πέτρες και τα αγριόχορτα, ενώ οδοστρωτήρες συρόμενοι από βόδια ισοπέδωναν τις ανωμαλίες του εδάφους. Άλλοι εργάτες εναπόθεταν χαβάρα πάνω στα καθαρισθέντα τμήματα του χωραφιού τα οποία και πάλιν ισοπέδωναν με τους οδοστρωτήρες. Σε μερικές μέρες κάτι που φαινόταν σαν ένας μακρύς στενός δρόμος είχε διαμορφωθεί στο έρημο εκείνο σημείο της περιοχής έξω από τη Λάρνακα».

Μια σπάνια φωτογραφία. Κατά παραχώρηση Λούη Περεντού.

Μια σπάνια φωτογραφία. Κατά παραχώρηση Λούη Περεντού.

Το 1936, η Βρετανοί κατασκεύασαν το πρώτο «κρατικό» αεροδρόμιο στην περιοχή της Αλυκής, στον ίδιο χώρο που λειτούργησε το αεροδρόμιο μετά το 1974. Ήταν ένα αεροδρόμιο-παράγκα με λυόμενες κατασκευές. Το πρώτο αυτό αεροδρόμιο ένωσε την Κύπρο με την Αίγυπτο μέσω της αιγυπτιακής αεροπορικής εταιρείας Misr Airwork, η οποία χρησιμοποιούσε μικρά 16εξαθέσια αεροπλάνα. Μέσω αυτής  της εταιρείας έγινε η σύνδεση της Κύπρου με τη Βηρυτό. 

Για την προσπέλαση προς το αεροδρόμιο, οι αποικιακές αρχές ανάγκασαν τον Δήμο Λάρνακας να δανειστεί ένα μεγάλο πόσο για την εποχή της τάξης των 10.000 λιρών, για την κατασκευή δρόμου. Ο δρόμος περνούσε από την Τ/κ συνοικία της Σκάλας. Δήμαρχος τότε ήταν ο  Γεώργιος Αραδιππιώτης (1932-1943).

Το αεροδρόμιο της Λάρνακας λειτούργησε για λίγα χρόνια. Πριν το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Βρετανοί μετέφεραν το αεροδρόμιο στον Γερόλακκο. Ο χώρος του αεροδρομίου της Αλυκής λειτούργησε ως αποθηκευτικός χώρος έως το 1960.

Advertisements
This entry was posted in Αγγλοκρατία. Bookmark the permalink.

3 Responses to [314] Τα πρώτα αεροδρόμια που έγιναν στην Κύπρο

  1. Ο/Η Phil λέει:

    small correction; it was Misr Air (i.e. today’s Egypt Air) and they also connected Larnaca to Beirut during WW2. My mother flew the route.

  2. Ο/Η Phil λέει:

    p.s. the first photo must be from or soon after 1947, as it depots a DC-3 (C-47) of Cyprus Airways.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s