[315] Από το 1783 ο «Φούρνος του Φύτου» στη Λάρνακα

Ο γνωστότατος στους Λαρνακείς «Φούρνος του Φύτου» που βρίσκεται στην οδό Σταδίου40 είναι ο πιο παλιός φούρνος της Λάρνακας ο οποίος λειτουργεί μέχρι σήμερα. Πρωτολειτούργησε το 1783 από τον Ιάκωβο Λυμπιανό. Έκτοτε τον δούλεψαν -πέντε γενιές- απογόνων του: ο γιος του Νεόφυτος Ιακώβου και ακολούθως ο Νικόλας Ιακώβου, ο Νεόφυτος Ιακώβου και σήμερα συνεχίζει ο γιος του Νεόφυτου άλλως Φύτος, Νικολής Νικολάου. Ο Νικολής είναι γνωστός και ως ποδοσφαιριστής του ΠΟΛ έως το 1970.

Ο Φύτος με την άμαξα διανομής.

Ο Φύτος με την άμαξα διανομής.

Ο φούρνος έψηνε τα κυριακάτικα ψητά των οικογενειών, ήταν δε γνωστός ανά το παγκύπριο για τις ταχινόπιττες που παρασκεύαζε και προμήθευε όλη την Κύπρο. Ένα άλλο προϊόν του ήταν οι περίφημες «παχιές πίττες» του Φύτου.

Η διανομή των προϊόντων γινόταν παλιά με άμαξες που τις έσερναν άλογα. Η άμαξα του φούρνου αυτού χρησιμοποιήθηκε έως το 1977.

Οι παλαιοί θυμούνται τη χαβούζα που υπήρχε λίγο έξω από τον φούρνο. Ήταν μια δεξαμενή που έκτισαν οι Εγγλέζοι λίγο πριν τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Τη χρησιμοποιούσε η πολιτοφυλακή κατά τη διάρκεια του πολέμου. Τέτοιες χαβούζες υπήρχαν και αλλού, στα «Καλυφάτζια» και έξω από τη Μητρόπολη Κιτίου. Δυστυχώς όλες αυτές οι πετρόκτιστες χαβούζες κατεδαφίστηκαν λόγω άγνοιας.

Ηάδεια του φούρναρη που εκδιδόταν από τον Δήμο.

Ηάδεια του φούρναρη που εκδιδόταν από τον Δήμο.

Κοντά στον φούρνο βρισκόταν η οδός Νερού ή Αυλακιών λόγω του δικτύου υδροδότησης που ξεκινούσε από τις «Καμάρες» περνούσε από εδώ και κατάληγε στο παραλιακό μέτωπο. Στο ίδιο δρόμο είχαν τα «σπίτια» τους οι εκδιδόμενες επί χρήμασι γυναίκες. Στα χαρτιά του Δήμου η οδός Σταδίου αναφέρεται και ως οδός Μπεκήρ Πασά προς τιμή του προοδευτικού Οθωμανού κυβερνήτη της Κύπρου που με δικά του έξοδα δημιούργησε το σύστημα υδροδότησης της Λάρνακας και έκτισε τις «Καμάρες (18ος αιώνας).

Advertisements
This entry was posted in Προσωπικές ιστορίες. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s