[322] Η αγγλική σημαία και το ΓΣΖ

Τον Μάρτιο του 1935 σε ποδοσφαιρικό φιλικό αγώνα που έγινε στο ΓΣΖ, η ομάδα της ΕΠΑ κατατρόπωσε την ομάδα του αγγλικού καταδρομικού «London»* με το ευρύ σκορ 5-1.

Μετά την ήττα, προφανώς πικαρισμένος ο διοικητής Λάρνακας περιβόητος Σάριτς*, έστειλε επιστολή στο Δ.Σ. του ΓΣΖ, παρατηρώντας ότι κατά την ποδοσφαιρική συνάντηση των δύο ομάδων «δεν ανεπετάσθη εις τον ιστόν του Σταδίου του ΓΣΖ η αγγλική σημαία».

Η Ομάδα της ΕΠΑ που κατέβαλε την ομάδα του καταδρομικού "London". Από αριστερά: Γ. Χειμωνίδης, Δ. Μιλτιάδους, Γ. Πιτσιλλής, Α. Τερζιάν, Χ. Βαρελάς, Θ. Ζηβας,, Περπεριάν, Αρθ. Σκιαδάς, Γ. Ευστρατίου, Αστούρ, Σιάντονας, Αλ. Βαλδασερίδης (επ'ιτροπος).

Η Ομάδα της ΕΠΑ που κατέβαλε την ομάδα του καταδρομικού «London». Από αριστερά: Γ. Χειμωνίδης, Δ. Μιλτιάδους, Γ. Πιτσιλλής, Α. Τερζιάν, Χ. Βαρελάς, Θ. Ζήβας,, Περπεριάν, Αρθ. Σκιαδάς, Γ. Ευστρατίου, Αστούρ, Σιάντονας, Αλ. Βαλδασερίδης (επίτροπος).

Σε απάντηση, το Δ.Σ. του ΓΣΖ εξέφρασε τη λύπη του και διαβεβαίωσε ότι μη ανάρτηση της αγγλικής σημαίας «ήτο όλως τυχαία». Πάντως στους επόμενους αγώνες το Δ.Σ. «συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις» και αναρτούσε τη βρετανική σημαία.

*Σάριτς: ήταν διοικητής Λάρνακας κατά την λαϊκή εξέγερση τον Οκτώβρη του 1931.
*Καταδρομικό «London»: στις 23 Οκτώβρη του 1931 προσάραξε στο λιμάνι της Λάρνακας αποβιβάζοντας πεζοναύτες προς καταστολή της εξέγερσης. Σε αυτό επιβιβάστηκαν πέντε από τους δέκα συλληφθέντες πρωταγωνιστές της εξέγερσης. Αργότερα εξορίστηκαν στην Αγγλία. Μαζί τους εξορίστηκαν οι Μητροπολίτες Κιτίου Νικόδημος Μυλωνάς και Κυρηνείας Μακάριος Μυριανθέας, καθώς και ο οικονόμος της εκκλησίας της Φανερωμένης της Λευκωσίας, Διονύσιος Κυκκώτης.

Φωτογραφία: Ανδρέας Χατζηβασιλείου.

Advertisements
This entry was posted in Αγγλοκρατία, Αθλητικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s