[329] Το σπίτι στην «Παμπούλα» και οι ένοικοί του

Το σπίτι στο λόφο της "Παμπούλας"

Το σπίτι στο λόφο της «Παμπούλας» (φωτ: Σωκράτη Αντωνιάδη).

Το αρχοντικό της οικογένειας Κρατίνου Μιχαηλίδη, στην περιοχή της «Παμπούλας», κτίστηκε το 1949-50 από Γερμανό αρχιτέκτονα, ο οποίος έκτισε την ίδια περίοδο το σπίτι του γιατρού-λογοτέχνη Θεόδωρου Μαρσέλλου στη Λάρνακα και το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλλας στη Λευκωσία. Είναι κυριολεκτικά κτισμένο πάνω σε μαράδες (τάφους), αφού στην περιοχή της «Παμπούλας» βρισκόταν η Ακρόπολις του αρχαίου Κιτίου. Πρόκειται για ένα πετρόκτιστο σπίτι που περιβάλλεται από εκτεταμένους κήπους. Βρίσκεται επί της οδού Έϊναρ Γκέρστατ (το όνομα του Σουηδού αρχαιολόγου που έκανε τις πρώτες ανασκαφές στην περιοχή, στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα και ανακάλυψε τους ναούς της Αφροδίτης και του Ηρακλή). Νότια του σπιτιού είναι τα γήπεδα του Ομίλου Αντισφαίρισης Λάρνακας, σε χώρο, που το 1987-88 ανακαλύφθηκε από τη Γαλλίδα αρχαιολόγο Μαργαρίτ Γιον, το λιμάνι του αρχαίου Κιτίου. Το σπίτι είναι αμφιθεατρικά κτισμένο. Η οικογένεια Μιχαηλίδη έζησε εδώ μέχρι το 1971. Ακολούθως ενοικιάστηκε στον διευθυντή των Κυπριακών Διυλιστηρίων. Σήμερα ανήκει στην κόρη του ζεύγους Μιχαηλίδη, Γεωργία Μιχαηλίδου-Αχιλλέως.

Η είσοδος. Κυριαρχεί το πυκνό πράσινο.

Η είσοδος. Κυριαρχεί το πυκνό πράσινο (φωτ: Σωκράτη Αντωνιάδη).

Ο Κρατίνος Μιχαηλίδης (1915-2003) γεννήθηκε στη Λάρνακα. Ο

Κρατίνος Μιχαηλίδης.

Κρατίνος Μιχαηλίδης (φωτ: Λούης Περεντός).

πατέρας του, ήταν ο Σοφοκλής Μιχαηλίδης, έμπορος και η μητέρα του, η Γεωργία Καμίλη. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας (1931) και στη συνέχεια από την Αμερικάνικη Ακαδημία Λάρνακας (1933-35). Ασχολήθηκε με το εμπόριο. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’30 ανάλαβε τον εμπορικό οίκο του πατέρα του. Με την κήρυξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εξορίσθηκε από τους Άγγλους στο χωριό Φύτη της Πάφου, λόγω των αντιβρετανικών του αισθημάτων. Παρέμεινε στην εξορία για ένα χρόνο.

η γεωργία, ο Σοφοκλής και ο Αλέξης στον κήπο (φωτ: Αλέξης Μιχαηλίδης).

Η Γεωργία, ο Σοφοκλής (δεξιά) και στο κένρτο ένας φίλος τους στον κήπο (φωτ: Αλέξης Μιχαηλίδης).

Ήταν δημοτικός σύμβουλος από το 1975 έως το 1986. Συνέγραψε ιστορικές μελέτες για την περίοδο της Τουρκοκρατίας στην Κύπρο. Εξέδωσε το βιβλίο, «Ιδιόκτητα περιστέρια ελεύθερα». Τη δεκαετία του 1950 δίδαξε στην Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας. Ήταν μέλος διοικητικών συμβουλίων της ΕΠΑ. Παντρεύτηκε τη Στυλιανή (Λέλα) Καράλλη από το Κτήμα με την οποία απέκτησε τρία παιδιά: τη Γεωργία, καθηγήτρια ζωγραφικής και ζωγράφο, τον Σοφοκλή, Δρα Οικονομικών, πρώην διευθυντικό στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας και πρόεδρο του προσωρινού Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου κατά τη φάση εξυγίανσης της τράπεζα μετά το κούρεμα του Μάρτη του 2013 και τον Αλέξη, πρώην αντιδήμαρχο Λάρνακας και συγγραφέα.

Ο Αλέξης προσκοπάκι στα σκαλιά του σπιτιού.

Ο Αλέξης προσκοπάκι στα σκαλιά του σπιτιού.

Ο Κρατίνος και η Λέλα Μιχαηλίδου διακρίνονταν για την ευγένειά τους. Ο Κρατίνος, για τις εγκυκλοπαιδικές του γνώσεις και το πηγαίο λεπτό χιούμορ του και η Λέλα για τη φιλανθρωπική της δράση.

Advertisements
This entry was posted in Αρχοντικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s