
Ευανθία ΠιερίδηΗ Ευανθία Πιερίδη (1867-1934) γεννήθηκε στη Λάρνακα. Ήταν το μικρότερο από τα έξι επτά παιδιά του Ιωάννη Πιερίδη (1820-1885), γιου του εθνομάρτυρα ΠιερράκηΚορέλλα, ζακυνθινής καταγωγής και της Μαριούς Καρύδη, γόνου αρχοντικής οικογένειας της Κεφαλλονιάς (ο Πιερράκης, καρατομήθηκε από τους Τούρκους στις 10 Ιουλίου του 1821). Ο πατέρας της, ήταν ο ιδρυτής του μεγάλου εμπορικού Οίκου, Ι. Πιερίδη. Μητέρα της, η Καλλιόπη Ραφαήλ Χάββα από την Αλεξανδρέττα.
H Ευανθία Πιερίδη γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1867. Ήταν το μικρότερο από τα επτά παιδιά του Ιωάννη Πιερίδη και της Καλλιόπης Ραφαήλ Χάββα από την Αλεξανδρέττα. Η Ε. Πιερίδη δεν παντρεύτηκε. Αφιέρωσε τη ζωή της σε αγαθοεργίες υπέρ των πασχόντων συμπολιτών της.
Έκτισε δύο πτέρυγες στο παλιό νοσοκομείο Λάρνακας, οι οποίες εγκαινιάστηκαν το 1934, ενώ το διώροφο αρχοντικό των γονιών της, στην περιοχή του Λαρνάκου, το δώρισε στην πόλη το 1910 με σκοπό να στεγάσει το Δημοτικό Πτωχοκομείο (εγκαινιάστηκε το 1917). Όπως αναφέρει ο Ν. Γ. Κυριαζής, το Πτωχοκομείο απάλλαξε τη Λάρνακα: «…από τα σμήνη των μεταβαλλόντων την επαιτείαν εις επάγγελμα». Με χρήματα που άφησε στονΔήμο Λάρνακας, κτίστηκε τη διετία 1940-1942 απέναντι από το Πτωχοκομείο η βυζαντινού ρυθμού εκκλησία της Παναγίας της Χρυσογαλακτούσης. Επί δημαρχίας Αννίβα Φράνσις (1967-1975), το παλιό κτήριο του Πτωχοκομείου κατεδαφίστηκε και στη θέση του κτίστηκε το σημερινό Δημοτικό Μέλαθρο Ευγηρίας.

Το αρχοντικό της παραλίας. Πολύ σύντομα θα ξεκινήσει επιτέλους η αναπαλαίωσή του από την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας (φωτ: Ρένος Ευρυβιάδης).
Άφησε μεγάλα χρηματικά κληροδοτήματα σε κοινωφελείς και θρησκευτικούς οργανισμούς και βοήθησε πολλούς άπορους μαθητές των σχολείων της Λάρνακας. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη διαθήκη της, η βοήθεια θα δίνεται σε άπορους μαθητές, «ανεξαρτήτως φυλής ή θρησκεύματος». Τιμήθηκε με τη διάκριση του Μέλους της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.
Τέλος, κληροδότησε στην πόλη το γνωστό αρχοντικό, που βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο, με την πρόνοια όπως τα έσοδα από την ενοικίασή του να χρησιμοποιούνται «δια τας ανάγκας του Νοσοκομείου Λάρνακας».
Το 1933, αγόρασε στο παραλιακό μέτωπο το αρχοντικό Μώζερα, το οποίο ακολούθως δώρισε στην πόλη για τη στέγαση του δημαρχείου.
Πέθανε το 1934.

Αρχοντικό Μώζερα. Στέγασε το παλιό δημαρχείο. Δωρεά στην πόλη από τον Κωνσταντίνο Πιερίδη (Αρχείο Π. Βαλδασερίδη-κατά παραχώρηση Λούη Περεντού).
Από το βιβλίο του Σωκράτη Αντωνιάδη, «Η Λάρνακα του Πουρίνου».