[335] Ανακάλυψη πετραύλακου κατά τις εργασίες διαμόρφωσης και εξωραϊσμού της «πλατείας Παλλάς» στη Λάρνακα

Το πέτρινο αυλάκι που αποκαλύφθηκε στην οδό Βασιλέως Ευαγόρου. Φαίνονται οι πλάκες που το κάλυπταν. Στο βάθος ¨είναι η πλατεία Παλλάς". (Φωτογρ: Λούη Περαντού).

Το πέτρινο αυλάκι που αποκαλύφθηκε στην οδό Βασιλέως Ευαγόρου. Φαίνονται οι πλάκες που το κάλυπταν. Στο βάθος ¨είναι η πλατεία Παλλάς». (Φωτογρ: Λούη Περαντού).

Κατά τις ανασκαπτικές εργασίες στην «πλατεία Παλλάς» και συγκεκριμένα στην οδό Βασιλέως Ευαγόρου, αποκαλύφθηκε πετραύλακο αποτελούμενο από πελεκητές πέτρες. Το πετραύλακο ήταν καλυμμένο με πλάκες.

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία το πετραύλακο αυτό έφερνε νερό στην πόλη από την περιοχή του ποταμού Τρέμιθου-Άρπερας που βρίσκεται στο χωριό Κίτι.

Το υδραγωγείο της Λάρνακας και της Σκάλας, κατασκεύασε ο Τούρκος διοικητής της πόλης, Μπεκίρ Πασάς το 1746-1748. Μέσα από κλειστά πέτρινα αυλάκια κατάφερε να μεταφέρει το νερό από τον ποταμό Τρέμιθο στην πόλη. Εκεί που υπήρχαν μικρές κοιλάδες μεταξύ των λόφων, έκτισε τρεις σειρές από καμάρες: την πρώτη στα χωράφια της Δρομολαξιάς, τη δεύτερη κοντά στον προσφυγικό συνοικισμό Μακάριος Γ΄ και τη τρίτη, την πιο γνωστή, στην είσοδο της πόλης από τη Λεμεσό.

(Φωτογρ: Λούη Περεντού).

(Φωτογρ: Λούη Περεντού).

Το νερό διοχετευόταν σε οκτώ βρύσες, τέσσερις στην παλιά Λάρνακα: Σταυροδρόμι, τζαμί Τούζλα, Άγιος Ιωάννης κοντά στην Terra Santa και έξω από το ναό της Χρυσοπολίτισσας και τέσσερις στη Σκάλα: στην περιοχή Αγίου Λαζάρου, στο τζαμί και το μεσαιωνικό κάστρο, στην πλατεία Ερμού (τότε ονομαζόταν Μιτσή) και στη πλατεία Παλλάς κοντά στο Τηλεγραφείο.

Το πέτρινο αυλάκι που αποκαλύφθηκε στην οδό Βασιλέως Ευσγόρου, ανήκει πιθανότατα σε αυτό το σύστημα υδροδότησης του 18ου αιώνα, έργο του Τούρκου διοικητή Λάρνακας, Μπεκίρ Πασά.

Παρόμοια πέτρινα αυλάκια βρέθηκαν κοντά στο ξενοδοχείο Atrium Zenon τη δεκαετία του ’90.

Απ’ τις οκτώ βρύσες, μόνο μια διασώθηκε, αυτή που βρίσκεται έξω από το τζαμί της Σκάλας.

Advertisements
This entry was posted in Δρόμοι και Πλατείες. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s