[336] Τα πικρά χρόνια του Κώστα Μόντη στη Λάρνακα.

μοντης-2-Αντιγραφή-e1413721432412-564x761Ο Κώστας Μόντης γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1914 στην Αμμόχωστο. Ήταν το μικρότερο από τα έξι παιδιά του Θεόδουλου Μόντη και της Καλομοίρας Μπατίστα. Ο πατέρας του, καταγόταν από τη Λάπηθο ενώ η μητέρα του ήταν απόγονος παλιάς οικογένειας από την Αμμόχωστο.

Το 1919 ο πατέρας του, ο οποίος ήταν δημόσιος υπάλληλος, διορίστηκε στη Λάρνακα. Η οικογένεια διέμενε σε ένα διώροφο σπίτι στη γωνιά των οδών Σταδίου και Νικηφόρου Φωκά.

Ο μικρός Κώστας φοίτησε στο Νηπιαγωγείο Καλογερά των Ματσολούδων και μετά στην Αστική Σχολή Σκάλας.

Το 1922 πέθανε ο αδελφός του Γιώργος από φυματίωση σε ηλικία 21 χρονών και τρεις μήνες μετά ο άλλος αδελφός του, Νίκος, από λευχαιμία σε ηλικία 16 χρονών.

Σε αυτό το σπίτι έζησε για 14 χρόνια ο ποιητής Κώστας Μόντης. Σε αυτό το σπίτι βίωσε ο ποητής τον θάνατο δύο αδελφών του και της μητέρας του που λάτρευε (φωτ: Σωκράτη Αντωνιάδη).

Σ’ αυτό το αναπαλαιωμένο σπίτι, έζησε για 7 χρόνια ο ποιητής Κώστας Μόντης με την οικογένειά του και βίωσε 3 θανάτους: των δύο μεγαλύτερων αδελφών του και της μητέρας του. (φωτ: Σωκράτη Αντωνιάδη).

Το 1926 πέθανε η μητέρα του από φυματίωση. Τον ίδιο χρόνο η οικογένεια εγκατέλειψε τη Λάρνακα και εγκαταστάθηκε στη Λευκωσία. Επειδή ο νεαρός Κώστας ήταν το μόνο άρρεν παιδί της οικογένειας που είχε απομείνει, τον έστειλαν νωρίτερα στη Λευκωσία, μακριά από την άρρωστη μητέρα του, για να «σωθεί η γενιά» της οικογένειας, όπως έλεγε αργότερα με πίκρα. «Αυτό με πλήγωσε βαθύτατα γιατί εγώ ήθελα να είμαι κοντά στη μητέρα μου που πέθαινε».

Παρά τα πικρά χρόνια που πέρασε στη Λάρνακα, ερχόταν συχνά και επισκεπτόταν τους γείτονες, όπως μου ανέφερε ο Γιώργος Θωμά, η οικογένεια του οποίου κατοικούσε στο διπλανό ακριβώς σπίτι:«Ερχόταν με το ποδήλατο και μας έβλεπε. Με χαΐδευε στο κεφάλι και με ρωτούσε με μια γλυκύτητα αν είμαι καλά. Όλοι οι παλιοί γείτονες, όπως μου αφηγήθηκε ο πατέρας μου, θυμούνται με πόση θαυμαστή αξιοπρέπεια η οικογένεια Μόντη αντιμετώπισε τις απανωτές τραγωδίες».

Advertisements
This entry was posted in Κοινωνική ζωή, Ποιητές. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s