[343] Το σπίτι-τούρτα στη λεωφόρο Αρτέμιδος.

Ένα ιδιαίτερο σπίτι.

Ένα ιδιαίτερο σπίτι.

Άρχισε να κτίζεται το 1962 και αποπερατώθηκε το 1964. Η αρχιτεκτονική σύλληψη του σχεδίου, ανήκε στην κ. Μαρία Χατζηκωνσταντίνου ιδιοκτήτρια του σπιτιού. Ένα παρόμοιο σπίτι-τούρτα είχε η Λευκωσία και ανήκε στον δερματολόγο-γιατρό Τύμβιο.

Η είσοδος με το έντονο ροζ χρώμα.

Η είσοδος με το έντονο ροζ χρώμα.

Το σπίτι βρίσκεται στη συμβολή των λεωφόρων Αρτέμιδος και Φανερωμένης. Το οικόπεδο ανήκε στον Δημήτρη Κουτουμάνο, που ήταν για πολλά χρόνια διευθυντής του Παγκυπρίου Εμπορικού Λυκείου Λάρνακας (ο Κουτουμάνος κατείχε μεγάλη έκταση γης στην περιοχή Φανερωμένης). Κατά το κτίσιμο του σπιτιού βρέθηκαν πολλά αρχαία αντικείμενα (είναι γνωστό πως ή περιοχή Φανερωμένης βρισκόταν στα γεωγραφικά όρια του αρχαίου Κιτίου).

Η Μαρία Χατζηκωνσταντίνου, βέρα Σκαλιώτισα, παντρεύτηκε τον αείμνηστο Δημητράκη Χατζηκωνστατίνου από την Αμμόχωστο.

IMG_3943Ο πατέρας της Μαρίας Χατζηκωνσταντίνου, Νίκος Αναστασιάδης, καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη, ενώ η μητέρα της, Ευανθία, το γένος Τσιγγαρίδου από τη Λάρνακα.

Ένας μακρινός της προπάππους, ονόματι Χατζημιχάλης, εργαζόταν ως επιστάτης του Μπεκήρ Πασά κατά την κατασκευή, μέσα του 18ου αιώνα, του υδραγωγείου της Λάρνακας. Είχε βάλει με τον πασά «στοίχημα», το κεφάλι του, ότι θα κατάφερνε να κατασκευάσει το υδραγωγείο και πως θα προμήθευε την πόλη με νερό. Επειδή στο τέλος τα κατάφερε, απέκτησε την προσωνυμία Σούβερτζης που στα τούρκικα σήμαινει «ο φέρων το νέρο» (σου, στα τούρκικα σημαινει νερό). Έκτοτε τα μέλη της οικογένειας της κ. Μαρίας φέρουν το παρωνύμιο «Σουβερτζήδες», με το οποίο είναι ευρέως γνωστοί.

Advertisements
This entry was posted in Πολεοδομικά. Bookmark the permalink.

2 Responses to [343] Το σπίτι-τούρτα στη λεωφόρο Αρτέμιδος.

  1. Ο/Η Markellos Hadjimarkou λέει:

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πατέρας της κ. Μαρίας Χατζηκωνσταντίνου, γνωστός ως «Σουβερτζής», είχε και το παρατσούκλι, είχε και τη χάρη. Ήταν υδραυλικός στο επάγγελμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s