[345] Το αρχοντικό Μαλτάς στον λόφο του αρχαίου Κιτίου

IMG_3974Κτίστηκε το 1933 από τον Άγγλο Όσβαλτ Μαλτάς (τον ονόμαζαν έτσι γιατί καταγόταν από τη Μάλτα), ο οποίος ήρθε στην Κύπρο το 1922 από τη Σμύρνη μαζί με τις δύο αδελφές του, Βίβιαν και Άλις. Ο Ο. Μαλτάς είχε τους πιο πολλούς αλευρόμυλους στην περιοχή της Σμύρνης.

Από τα τρία αδέλφια, μόνο η Βίβιαν Μαλτάς έκανε οικογένεια. Παντρεύτηκε τον Λωράν Μαντοβάνη, με τον οποίον απέκτησαν μια κόρη, την Ελένη (Νίνη), στην οποία δόθηκε ως κληρονομιά το αρχοντικό των Μαλτάδων.

IMG_3975Το 1953, η Ελένη Λωράν Μαντοβάνη, παντρεύτηκε τον δικήγορο Αλκή Δημητρίου. Το 1957 το ζεύγος Δημητρίου μετακόμισε μόνιμα στο αρχοντικό.

Ο Αλκής και η Ελένη Δημητρίου απέκτησαν πέντε παιδιά: Τον Λαυρέντη, τη Φρόσω, τη Δάφνη, τον Ιάκωβο (πέθανε πρόσφατα), τη Μαρίνα και τον Μίκη.

IMG_3973Ο Αλκής Ι. Δημητρίου (1919-1977), γεννήθηκε στη Λάρνακα. Πατέρας του ήταν ο Ιάκωβος Δημητρίου και μητέρα του η Φρόσω Δημητρίου, αδελφή του Δημάρχου Λάρνακας, Γεωργίου Αραδιππιώτη. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας και την Αμερικάνικη Ακαδημία.  Ήταν ποδοσφαιριστής του Πεζοπορικού  για λίγα χρόνια, μέχρι το 1940. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατετάγη ως εθελοντής στη Βασιλική Βρετανική Αεροπορία. Μετά τη λήξη του πολέμου σπούδασε νομικά στην Αγγλία. Αρχές της δεκαετίας του ’50 επέστρεψε στη Λάρνακα, όπου άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα. Ήταν ένας από τους δικηγόρους υπεράσπισης στη δίκη των «πέντε Λαρνακέων» (Σ. Ποσκώτης, Γ. Λυκούργος, Μ. Παρίδης, Ξ. Ιακωβίδης, Ι. Καϊσερλίδης), οι οποίοι συνελήφθησαν την 1η Απριλίου του 1955. Από το 1961 έως το 1971 υπηρέτησε επαρχιακός δικαστής σε όλες της επαρχίες της Κύπρου, ενώ από το 1972 μέχρι τον θάνατό του λειτουργούσε στη Λάρνακα δικό του δικηγορικό γραφείο.

Advertisements
This entry was posted in Αρχοντικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s