[351] ΜΟΛΥΒΔΟΒΟΥΛΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ.

Του Αλέξη Κρ. Μιχαηλίδη

Ένα μοναδικό, ανάμεσα σε 1400 και πλέον κρατικά μολυβδόβουλα Βυζαντινών αξιωματούχων, που υπηρέτησαν στην Κύπρο βρέθηκε πριν λίγα χρόνια στην Αραδίππου. Είναι μια από τις σημαντικότερες βυζαντινές σφραγίδες που βρέθηκαν στην Κύπρο και ανήκε στον υψηλόβαθμο αυτοκρατορικό αξιωματούχου «Σεβαστό Θεόδωρο»[1]. Το πλήρες κείμενο της σφραγίδας σημειώνει στον εμπροσθότυπο: «ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ Α… ΟΝΠΕΡ ΑΘΛΗΤΑ ΕΚ ΠΑΣΗΣ ΒΛΑΒΗΣ ΡΥΟΥ», ενώ στον οπισθότυπο: εικόνα του Αγίου Γεωργίου με στρατιωτική στολή και ακόντιο, άρα και ο αξιωματούχος αυτός ήταν στρατιωτικός και πιθανόν να είχε ειδική αποστολή στην Κύπρο, όπως θα δούμε κατωτέρω.IMG

Ο αξιωματούχος με τον τίτλο «Σεβαστός», ήταν ο πέμπτος μετά τον Αυτοκράτορα άρχοντας στο Βυζάντιο[2]. Ήταν συνήθως στενοί συγγενείς του Αυτοκράτορα. Δεν γνωρίζουμε πότε βρέθηκε στην Αραδίππου ο υψηλόβαθμος αυτός Βυζαντινός αξιωματούχος, αλλά φαντάζει πιθανότερο να ήταν επί Ηρακλείου (610-641). Ο Ηράκλειος ήταν ο μόνος Αυτοκράτορας που έμεινε στην Κύπρο για κάποιο διάστημα, ο μόνος που εξέδωσε νομίσματα σε κυπριακά νομισματοκοπεία και έζησε μεγάλο μέρος της βασιλείας του στη Συρία, Παλαιστίνη και Αίγυπτο[3] πολεμώντας εναντίον των Περσών και Αράβων.

Έτσι η παρουσία ενός «Σεβαστού» αντιπροσώπου σε συνάρτηση με την εδώ παραμονή του Αυτοκράτορα, την ανέγερση τεράστιου υδραγωγείου στην Κωνσταντία και την έκδοση βυζαντινών νομισμάτων κρίνεται απαραίτητη.  Εξ’ άλλου στην απέναντι από τη Λάρνακα Συριακή, Φοινικική και Παλαιστινιακή ακτή μαίνονταν  λυσσαλέοι πόλεμοι, πρώτα εναντίον των Περσών μεταξύ 614-630, όπου απελευθερώθηκε η Ιερουσαλήμ και έγινε η Αναστήλωση του Τιμίου Σταυρού και αμέσως μετά εναντίον των  Αράβων 632-641, όπου όλα τα εδάφη που ελευθερώθηκαν από τους Πέρσες καταλήφθηκαν από τους Άραβες.

Ποιά όμως ήταν η αποστολή του «Σεβαστού Θεόδωρου»; Εξηγώντας τις λέξεις πάνω στο μολυβδόβουλο, βλέπουμε ότι «αθλητής» σημαίνει επίσης «αγωνιστής», «πάσης βλάβης» έχει το ίδιο νόημα όπως και σήμερα και η λέξη «ρύου» προέρχεται από την ρήμα «ρύομαι», που σημαίνει διασώζω, διάσωση – διόρθωση[4]. Άρα κι ο Σεβαστός Θεόδωρος είχε τα αυτοκρατορικά καθήκοντα να αγωνίζεται και να ασχολείται ( ονπερ αθλητά) με όλα τα κακώς έχοντα (πάσης βλάβης)  και να τα διορθώνει (ρύου). Ήταν δηλαδή ένας εφ’ όλης της ύλης εξουσιοδοτημένος αξιωματούχος του αυτοκράτορα. Πρέπει να ήταν ο αδελφός του Ηράκλειου, Θεόδωρος, ο οποίος σαν ανώτατος στρατιωτικός τέθηκε το 637 από τον Αυτοκράτορα επί κεφαλής των βυζαντινών στη μάχη του Ajnadain κοντά στη Συριακή πόλη Χομς, όπου γνώρισε την ήττα από τους Άραβες και μόλις που διέφυγε της αιχμαλωσίας[5].

Πρόκειται λοιπόν για μια σημαντική ιστορική ταύτιση με σημασία για την ιστορία της Κύπρου.

[1]D.M. Metcalf, “Byzantine Lead Seals from Cyprus”, σ. 278, [2]ΣταύρουΤσιούνη «Μεγάλο Επίτομο Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας» εκδ. Φάρος, Αθήνασ 1230, [3]Άντρος Παυλίδης, «Ιστορία τη Νήσου Κύπρου», Φιλόκυπρος, Λευκωσία 1992, σ 235, [4]ΣταύρουΤσιούνη «Μεγάλο Επίτομο Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας» εκδ. Φάρος, Αθήνασ 1218, [5]Adel Ismail, “Lebanon: History of a people”, σ 50.

Advertisements
This entry was posted in Θέματα από την Επαρχία, Ιστορία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s