[353] Η ετυμολογία των ονομάτων Ορόκλινης και Βορόκληνης

Κατά τον Grivaud, μελετητή της μεσαιωνικής ιστορίας της Κύπρου, τα ονόματα με τα οποία αναφέρεται το χωριό σε διάφορες μεσαιωνικές πήγες είναι: Porocumi, Voroclini, Voroklini. Σε έγγραφα του Γαλλικού Προξενείου κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας το χωριό αναφέρεται και Verochino.

Όσον αφορά την ετυμολογία του ονόματος, έχουμε τις πιο κάτω απόψεις: 1. Ο Nέαρχος Kληρίδης υποστηρίζει ότι το όνομα του χωριού «Βορόκληνη» πιθανώς να προήλθε από το νερό των πηγών του, το οποίο περιγράφεται σαν γλυφό (αλμυρό). Η άποψη όμως του Ν. Κληρίδη περί βρωμερής κρήνης, θεωρείται ατεκμηρίωτη, αφού το νερό των λαγουμιών της κοινότητας, ήταν καλής ποιότητας και κατάλληλο για κατανάλωση.

2. Ο Νεοκλής Κυριαζής υποστηρίζει ότι τo χωριό ονομάστηκε έτσι, διότι βρίσκεται σε επικλινή πλευρά βουνού.

3. Μια τρίτη εκδοχή, προέρχεται από τον συγκερασμό των δύο προηγούμενων. Υποστηρίζει ότι το όνομα προέρχεται από τις λέξεις όρος και κρήνη. Με την παραφθορά της λέξης «κρήνη» σε «κλίνη», προήλθε το συνηθέστερο σε χρήση όνομα της κοινότητας, δηλ. Ορόκλινη.

Η ύπαρξη κρήνης στο βουνό, βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με την πραγματικότητα και δικαιολογεί την ετυμολογία του ονόματος, αφού  το γνωστό λαγούμι της Αγίας Αικατερίνης  στη ρίζα του βούνου, εδώ και αιώνες προμήθευε την κοινότητα με νερό καλής ποιότητας.  Ένα παρόμοιο παράδειγμα γλωσσικής παραφθοράς, είναι το όνομα του χωριού Τριμήκληνη, όπου το δεύτερο συνθετικό από «κρήνη» (θερμή κρήνη λεγόταν τον μεσαίωνα), έγινε «κλήνη» για να προκύψει το όνομα, Τριμήκληνη.

Το χωριό βρίσκεται στους πρόποδες χαμηλού μεγαλόσχημου λόφου, σε ύψος περίπου 50 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο μακρόστενος λόφος με το όνομα Αγριοδάφνη είναι χαρακτηριστικό στοιχείο του τοπίου και βρίσκεται στα βορειοδυτικά του χωριού. Η κορυφή του λόφου ονομάζεται Γερακόμουττη με υψόμετρο 208 μέτρα. Εδώ βρίσκεται το εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία, σήμα κατατεθέν της κοινότητας, που είναι ορατό από πολλά σημεία του κόλπου της Λάρνακας. Στη βορειοδυτική πλευρά της εκκλησίας βρίσκονται λαξευμένα σκαλιά στο βράχο, γνωστά στη ντόπια παράδοση ως «οι παδκιές του Προφήτη». Το μονόκλιτο καμαροσκέπαστο αυτό εξωκκλήσι είναι μικρών διαστάσεων. Κτίστηκε τον 16ο αιώνα. Αξίζει να αναφερθεί ότι εδώ κρύφτηκε ο Δραγουμάνος Χατζηγιωγάκης Κορνέσιος και η οικογένειά του, πριν διαφύγει το 1809 στην Κωνσταντινούπολη, κατατρεγμένος από τους αγάδες και τον πασά της Κύπρου.

IMG_4293

IMG_4305

IMG_4304

Η περιοχή είναι γεμάτη από κρημνώδεις βράχους.

Η περιοχή είναι γεμάτη από κρημνώδεις βράχους.

Η λίμνη της Ορόκλινης από τον λόφο.

Η λίμνη της Ορόκλινης από τον λόφο.

IMG_4296

Advertisements
This entry was posted in Ετυμολογικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s