[354] Η προέλευση του ονόματος του χωριού Βάβλα.

Από τα βουνά της Βάβλας την ώρα του ηλιοβασέματος: δεξιά, ο φράκτης της Καλαβασού και αριστερά, το εξωκκλήσι του ερειπωμένου οικισμού της Παρσάτας (φωτ: Σωκράτη Αντωνιάδη).

Από τα βουνά της Βάβλας την ώρα του ηλιοβασέματος: δεξιά, ο φράκτης της Καλαβασού και αριστερά, το εξωκκλήσι του ερειπωμένου οικισμού της Παρσάτας. Στην καρδιά του βουνού. φώτα άρχισαν να λαμπυρίζουν (φωτ: Σωκράτη Αντωνιάδη).

Μια εκδοχή για το όνομα τού χωριού Βάβλα, της επαρχίας Λάρνακας, δίδει ο Νέαρχος Κληρίδης: «Βάβλα, λεγόταν ένα είδος ακακίας που φύτρωνε στις όχθες του ποταμού Νείλου, από το ξύλο της οποίας κατασκεύαζαν οι Αιγύπτιοι τα καράβια τους. Από την ακακία αυτή μάζευαν μια πίσσα (γόμα), το γνωστό αραβικό κόμμι».

Η παράδοση λέει πως το όνομα αυτό έφεραν από την Αίγυπτο οι επαναπατριζόμενοι Βαβλίτες (τα παλιά χρόνια οι Κύπριοι μετανάστευαν και στην κοντινή Αίγυπτο).

Μια άλλη εκδοχή υποστηρίζει πως η ετυμολογία της μικρής αυτής κοινότητας, προέρχεται από το όνομα του φεουδάρχη του χωριού κατά τα μεσαιωνικά χρόνια, Βαβυλά. Πάνω σ’ αυτή την παράδοση ο Μενέλαος Ν. Χριστοδούλου λέει ότι το αρσενικού γένους όνομα του χωριού “Βαβυλάς” (από το όνομα του κατέχοντος φεουδάρχη), μετατράπηκε ήδη από τα χρόνια της Φραγκοκρατίας, στο θηλυκού γένους όνομα Βάβλα, δηλαδή η περιουσία του Βαβυλά.

Ονόματα πολλών φέουδων και τοπωνυμιών κατά την περίοδο αυτή άλλαξαν και πήραν  το θηλυκό γένος των ονομάτων τους π.χ ο Δευτεράς σε Δευτερά, ο Κοκάς σε Κοκά, ο Οράς σε Ορά κ.λπ.

Advertisements
This entry was posted in Ετυμολογικά, Θέματα από την Επαρχία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s