[357] ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΛΙΜΙΤΕΔ (1965-2004)

Του Μιχάλη Σιεχατέ

2013_07_23_03_35_02__2479a716b275417e87cf81f329909a29Η συμφωνία για την κατασκευή του Κυπριακού Διυλιστηρίου Πετρελαίου Λίμιτεδ (ΚΔΛΠ) μεταξύ της Κυπριακής Κυβέρνησης και των Εταιρειών BP, SHELL και MOBIL, υπογράφτηκε στις 20 Απριλίου 1965. Αργότερα τον ίδιο χρόνο η συμφωνία επικυρώθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και έγινε ο νόμος 42/65 ενώ τον Ιανουάριο του 1966 η Κυπριακή Κυβέρνηση διέθεσε 15%, από τα 50% των μετοχών που εδικαιούτο να αγοράσει, στην Πετρολίνα.

Ο νόμος 42/65, στον οποίο είναι ενσωματωμένες και οι προδιαγραφές των προϊόντων πετρελαίου, εξασφάλιζε στους μετόχους μέρισμα 10% πάνω στο κεφάλαιο που επενδύθηκε χωρίς να προνοεί για οποιανδήποτε δασμολογική προστασία ή άλλου είδους επιχορηγήσεις. Υποχρέωνε το ΚΔΠΛ να προσφέρει πανομοιότυπους όρους για διύλιση πετρελαίου σε οποιανδήποτε εταιρεία λειτουργούσε στην Κύπρο, ανεξάρτητα αν ήταν μέτοχος ή όχι, ενώ εξασφάλιζε το δικαίωμα λειτουργίας άλλων διυλιστηρίων στην Κύπρο. Επιπλέον έδιδε το δικαίωμα στην Κυπριακή Κυβέρνηση να αγοράζει μέχρι 10% των ποσοτήτων αργού πετρελαίου που διύλιζε το ΚΔΠΛ.

epikyronetai-i-metakinisi--ton-diylistirion-larnakasΟ αντικειμενικός στόχος της Κυβέρνησης όταν διαπραγματευόταν την ίδρυση διυλιστηρίου στην Κύπρο ήταν η εξοικονόμηση ξένου συναλλάγματος και η εξασφάλιση ανεξαρτησίας της χώρας από τις ασταθείς διεθνείς αγορές προϊόντων ενώ στον εσωτερικό τομέα να έχει την ευχέρεια να διαμορφώνει μια κοινωνικό-οικονομική πολιτική δια μέσου του καθορισμού των λιανικών τιμών πετρελαιοειδών. Γι αυτό η Κύπρος είχε τις πιο χαμηλές λιανικές τιμές στην Ευρώπη.

Η κατασκευή των εγκαταστάσεων του ΚΔΠΛ άρχισε γύρω στο τέλος του 1969 και συμπληρώθηκε σε δύο περίπου χρόνια. Έτσι το ΚΔΠΛ άρχισε τη λειτουργία του τον Ιανουάριο του 1972 αφού η κατασκευή του κόστισε ΛΚ 6.700,000.

Το ΚΔΠΛ διύλιζε αργό πετρέλαιο για λογαριασμό των Εταιρειών Πετρελαιοειδών που κάλυπταν τις ανάγκες της Κυπριακής αγοράς. Γι αυτό το λόγο ούτε αγόραζε αργό πετρέλαιο ούτε πωλούσε προϊόντα σε ιδιώτες. Οι μόνοι πελάτες του ΚΔΠΛ ήταν οι Εταιρείες Εμπορίας Πετρελαιοειδών που λειτουργούσαν στην Κύπρο οι οποίες αγόραζαν αργό πετρέλαιο της προτίμησης τους, το παρέδιδαν στο ΚΔΠΛ και έπαιρναν πίσω προϊόντα ανάλογα με την ποσότητα και την ποιότητα του αργού πετρελαίου που παρέδιδαν. Έτσι οι Εταιρείες Πετρελαιοειδών πλήρωναν όλα τα έξοδα λειτουργίας του, ανάλογα πάλι με την ποσότητα και τη ποιότητα του αργού πετρελαίου που επεξεργαζόταν για λογαριασμό τους.

Η παραγωγή άρχισε με την διύλιση 1900 μετρικών τόνων ημερησίως αργού πετρελαίου, αυξήθηκε στους 2100 τ/η και από 1/1/1988 μπορούσε να διυλίσει 2300 τ/η (780.000 τόνους  το χρόνο). Με σταδιακές αναβαθμίσεις η παραγωγή αυξήθηκε στους 3700τ/η μέχρι την ημέρα που έκλεισε τον Απρίλιο του 2004.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το διαδίκτυο.

Advertisements
This entry was posted in Βιομηχανία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s