[361] Βρήκαν βιβλιοθήκη του 13ου αιώνα π.Χ στον κυπρο-μινωικό οικισμό «Κοκκινόκρεμος» στην Πύλα

Γράφει: Πάμπος Βάσιλας, O Φιλελεύθερος 31/3/2015

IMG_4397Τον 13ο αιώνα π.Χ. οι πρόγονοι των σημερινών κατοίκων της Πύλας κατοικούσαν σε ένα ανεπτυγμένο κυπρο – μινωικό οικισμό, νοτιανατολικά της σημερινής κοινότητας, περίπου 1,5 χιλιόμετρο από το σημερινό χωριό. Συγκεκριμένα, στην τοποθεσία Κοκκινόκρεμος, όπου τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται ανασκαφές που φέρνουν στο φως σπουδαία ευρήματα. Η διαφορά των ανασκαφών στον Κοκκινόκρεμο από παρόμοιες σε άλλες περιοχές της Κύπρου, είναι ότι έφεραν στο φως μια από τις πρώτες ίσως βιβλιοθήκες στο νησί μας. Τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά και η κοινότητα αναμένει την ολοκλήρωση των ανασκαφών, ώστε να εξετάσει τρόπους αξιοποίησης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, τονίζει ο κοινοτάρχης Πύλας, Σίμος Μυτίδης.

IMG_4395Η πρώιμη βιβλιοθήκη που βρέθηκε στον οικισμό του Κοκκινόκρεμου, αποτελείται από 22 μαύρες και λευκές πινακίδες, ζυμωμένες από πηλό και πάχους όχι πέραν των δύο εκατοστών, στις οποίες αναγράφονται κείμενα και από τις δύο όψεις. Στην μια άκρη τους όμως έχουν μια προεξοχή, κάτι σαν πρώιμο «δείχτη», ώστε ο μελετητής του 13ου π.Χ. αιώνα να μπορούσε εύκολα να έχει πρόσβαση στο κείμενο που έψαχνε. Στις τελευταίες ανασκαφές που έγιναν στον χώρο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2014, βρέθηκαν ενδείξεις ότι ο οικισμός μαζί με αυτόν της Έγκωμης, αποτέλεσαν δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Εποχής του Χαλκού του 13ου-12ου αιώνα π.Χ., την περίοδο γνωστή ως Υστεροκυπριακή IIC και ΙΙΙΑ.

Σύμφωνα με τη μετέχουσα στις ανασκαφές αρχαιολόγο Αθανασία Κάντα, του Πανεπιστημίου Ηρακλείου Κρήτης, η περιοχή εξερευνήθηκε σε τρεις προηγούμενες περιπτώσεις: Από τον δρα Δικαίο το 1952, από τον δρα Καραγιώργη κατά την περίοδο 1981-1982 και, πιο πρόσφατα, το 2010-2014 από τον δρα Καραγιώργη και τη δρα Κάντα.   Ο οικισμός στον Κοκκινόκρεμο βρίσκεται σε ολόκληρο το οροπέδιο του λόφου. Τα ευρήματα που έρχονται στο φως από τις ανασκαφές, φαίνεται να δείχνουν ότι η ίδρυση του οικισμού ήταν μια σκόπιμη και προγραμματισμένη ενέργεια. Επιπλέον, αν και παρατηρήθηκαν κάποια ίχνη φωτιάς, ανακαλύψεις που ήρθαν στο φως, συμπεριλαμβανομένων ιχνών πολλών κρυφών ορδών από μεταφορά πολύτιμων μετάλλων, φαίνεται να υποδηλώνουν την προγραμματισμένη και οργανωμένη εγκατάλειψη του οικισμού. Αυτή η αποκάλυψη και ο διεθνής χαρακτήρας των ευρημάτων του, τον καθιστούν μια εξαιρετική αρχαιολογική ανακάλυψη. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ανασκαφών στον δυτικό τομέα, σε μια πιθανή πύλη του οικισμού που καθαρίστηκε, βρέθηκαν δυο δίσκοι χαραγμένοι στην κυπρο-μινωϊκή γραφή.

Στα όρια του βρετανικού πεδίου βολής

Τα σπουδαία ευρήματα στον κυπρο – μινωϊκό οικισμό στην τοποθεσία Κοκκινόκρεμος, νοτιανατολικά της Πύλας, φέρνουν στην επικαιρότητα και το ζήτημα του πεδίου βολής που διατηρούν οι Βρετανοί στην περιοχή. Δυστυχώς, ο οικισμός βρίσκεται στα όρια του πεδίου και η πρόσβαση στην απόμερη περιοχή δεν είναι επιτρεπτή κατά τις ώρες άσκησης των Βρετανών στρατιωτών. Οι ανασκαφές στην περιοχή αναμένεται να συνεχιστούν λίαν συντόμως.

Οι φωτογραφίες είναι από το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Advertisements
This entry was posted in Αρχαιολογία, Θέματα από την Επαρχία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s