[378] Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Σωκράτη Τ. Αντωνιάδη «Η Λάρνακα του Πουρίνου»

IMG_5794Κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα το νέο βιβλίο του Σωκράτη Τ. Αντωνιάδη «Η Λάρνακα του Πουρίνου».

Ο Χριστάκης Κτωρίδης γνωστός στους παλιούς Λαρνακείς ως Πουρίνος, υπήρξε ένας ιδιαίτερα αγαπητός άνθρωπος μεταξύ των συμπολιτών του, όχι μόνο για την πηγαία καλοσύνη του αλλά και για το ξεχωριστό χιούμορ που διέθετε και την ευκολία με την οποία έπλαθε ιστορίες και ανέκδοτα που αφορούσαν τον ίδιο αλλά και πρόσωπα της κοινωνικής ζωής της Λάρνακας. Αυτοσαρκαζόταν και σχολίαζε τα κοινά με έναν ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο που προκαλούσε ευχαρίστηση στους ακροατές του. Οι ιστορίες του χαρακτηρίζονται από μια μοναδική φρεσκάδα και από μια κοινωνική σημειολογία χρήσιμη για την ιστορία της πόλης. Γι αυτό και αποτελούν μέρος της προφορικής της παράδοσης. Ο λόγος του ήταν καρυκευμένος με το γνησιότερο «αττικόν άλας». Ήταν ένας περιζήτητος θυμόσοφος, αποδεκτός από όλους τους κοινωνικούς κύκλους της πόλης. Για τον λόγο αυτό οι ιστορίες του συγκεντρώθηκαν στο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε ώστε να διασωθούν από τη λήθη του χρόνου.

3.iparxei akoma zoi OK

Αριστερά ο Πουρίνος σε νεαρή ηλικία με τη μητέρα του Μαρία Κτωρίδη. Αδημοσίευτη (φωτ: Σωτήρης Κτωρίδης)

Ο Πουρίνος γεννήθηκε το 1901 στη Λάρνακα και πέθανε το 1971. Ήταν το τρίτο παιδί μιας μεσοαστικής οικογένειας της πόλης του Ζήνωνα. Ο πατέρας του ήταν έμπορος και η μητέρα του δασκάλα. Αποφοίτησε το 1922 από την Αμερικανική Ακαδημία. Ήταν από τους πιο εγκυκλοπαιδικούς ανθρώπους. Γνώριζε την ελληνική ιστορία, εκκλησιαστικούς ψαλμούς και τροπάρια και μιλούσε πολύ καλά την αγγλική γλώσσα. Επαγγελματικά ατύχησε, αλλά ποτέ δεν έχασε το κέφι του για τη ζωή.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το «παρατσούκλι» που τον συνόδευε σε όλη του τη ζωή: Πουρίνος, από τη γαλλική λέξη pur, που σημαίνει καθαρός, ατόφιος, αυθεντικός. Παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του, σημείο αναφοράς της ευχάριστης πλευράς στη ζωή των συμπολιτών του. Όταν γνώριζες τον Πουρίνο δεν μπορούσες να μη τον συμπαθήσεις.

1.poiitiki emfanisi sth leukosia foto μαρίλια τζιαπούρα ok

Ο Πουρίνος επί του βήματος αγορεύει (φωτ: Μαρίλια Τζιαπούρα Γαβριηλίδου).

Οι ιστορίες του βιβλίου (σελίδες 266) ταξινομήθηκαν χρονολογικά σε οκτώ επιμέρους κεφάλαια: της παιδικής ηλικίας, προπολεμικές, του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, της περιόδου 1945-1955, της περιόδου της ΕΟΚΑ, μετά την ανεξαρτησία. Προστέθηκε ένα κεφάλαιο με διάφορες αταξινόμητες ιστορίες και τέλος, ένα κεφάλαιο από λόγους, ύμνους και παραινέσεις που εκφωνήθηκαν από τον Πουρίνο. Μετά από κάθε ιστορία ακολουθούν πληροφορίες, κοινωνικού ή βιογραφικού περιεχομένου, ενώ δεν παραλείπεται να αναφερθούν οι πηγές των πληροφοριών. Οι πληροφορίες αφορούν πρόσωπα και καταστάσεις που έπαιξαν ρόλο σε διάφορες πτυχές της ιστορίας της Λάρνακας (πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, αθλητικές, πολιτιστικές, εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές κ.ά) και πληροφορίες για την τοπογραφία της πόλης (τοπωνύμια, εκκλησίες, γειτονιές, δρόμοι, σχολεία, αρχοντικά, λέσχες, παραλιακό μέτωπο) κ.ά. Το βιβλίο διανθίζεται με πλούσιο υλικό από φωτογραφίες και καρτ ποστάλ εποχής. Πολλές, δημοσιεύονται για πρώτη φορά.

4.koinon kiprion

Μήτρος Τσαγγαρίδης, Πουρίνος (με περούκα), Κυριάκος Μαυροκορδάτος, Γιώργος Δημητρίου κ.ά. Δεξιά ο πρώην δικαστής Σώτος Δημητρίου. Αδημοσίευτη (φωτ: Κυριάκος Τσαγγαρίδης).

Το βιβλίο συμπληρώνεται με Παράρτημα, στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα των μελών των διοικητικών συμβουλίων των ποδοσφαιρικών ομάδων της Λάρνακας από το 1924 έως το 1960 (όσα έγινε κατορθωτό να εντοπιστούν. Ο ίδιος ο Πουρίνος συμμετείχε σε συμβούλια της ΕΠΑ ) και με τον επικήδειό του, ένα ενδιαφέρον γλωσσικά κείμενο, που εκφώνησε ο Γιώργος Αραδιππιώτης, Δήμαρχος Λάρνακας (1932-1943). Τέλος, παρατίθεται ενδεικτική βιβλιογραφία, πηγές φωτογραφιών και καρτών και ευρετήριο κύριων ονομάτων.

Το βιβλίο τυπώθηκε από την εκδοτική εταιρεία Negresco. Την επιμέλεια του εξωφύλλου έκανε ο Παύλος Ιασονίδης. Η έκδοση έτυχε της ηθικής και οικονομικής υποστήριξης του Δήμου Λάρνακας και ιδιαίτερα του δημάρχου κ. Ανδρέα Λουρουτζιάτη.

Διατίθεται στα βιβλιοπωλεία της πόλης: ACADEMIC (24628401), ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ (24624367), ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΝ (24623229), ΒΙΒΛΙΟΚΟΣΜΟΣ (24665792), ΓΕΩΡΓΙΑΝΑ (24818422), ΕΣΤΙΑ (24654709), ΚΑΤΣΩΝΗ-ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ (24533470), ΤΟΦΑΡΙΔΗ (24654912).

Στη Λευκωσία στα βιβλιοπωλεία: ΕΛΛΑΣ (22679058), ΜΑΜ (22753536), ΣΟΛΩΝΕΙΟ (22666799), MOUFFLON (22665155), ΚΑΝΤΖΗΛΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (22377133).

Advertisements
This entry was posted in Βιβλία, Πολιτιστικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s