[407] Ο πολυσχιδής Ανδρέας Ευρυβιάδης

IMG-25b0ad86e9ef36d11b54e3bb0e9b133a-V

Του Σωκράτη Τ. Αντωνιάδη

Ο Ανδρέας Ευρυβιάδης (1918-2003) γεννήθηκε στη Λάρνακα. Είχε αξιοσημείωτη κοινωνική και πολιτιστική παρουσία ως δημοσιογράφος, συγγραφέας, μουσικός, παράγοντας του αθλητισμού και της οικονομίας.

Από το 1956 έως το 1974 ήταν ανταποκριτής στη Λάρνακα του ΡΙΚ και των εφ. Ελευθερία και Cyprus Mail. Ήταν ιδρυτικό μέλος και στέλεχος της Φιλαρμονικής Ένωσης Λάρνακας (Φ.Ε.Λ.) που ιδρύθηκε το 1942 από τον μαέστρο κλασικής μουσικής Δημήτρη Τυρίμο. Συμμετείχε στην Ορχήστρα Συναυλιών του ΡΙΚ (1959-1960). Το 1990 ίδρυσε μαζί με άλλους φιλόμουσους τον Σύνδεσμο Φίλων Κλασικής Μουσικής Λάρνακας-Αμμοχώστου.

Ως μέλος και αθλητής του Πεζοπορικού συμμετείχε στην επανίδρυση του σωματείου το 1937, ενώ ήταν εκ των ιδρυτών του 23ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων (1944) και του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας (1951).

Μαζί με τ’ αδέλφιά του Ρένο και Κορίνα μετέτρεψαν σταδιακά από το 1947 το οικογενειακό τους σπίτι στις Φοινικούδες στο γνωστό ξενοδοχείο Τα Τέσσερα Φανάρια. Μεταξύ άλλων διετέλεσε πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (1972-1984), μέλος του συμβουλίου της Αρχής Λιμένων (1973-1980), αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας, δημοτικός σύμβουλος (1992-1996).

Εξέδωσε τέσσερα βιβλία για τη Λάρνακα: Όσα φέρνει η μνήμη (1991). Η Λάρνακα και ο κόσμος της (1993). Λάρνακα Πολυαγαπημένη (1995). Η Πόλη μου, η Πόλη μου η Λάρνακα (2001).

Πρόκειται για αναπολήσεις από προσωπικά βιώματα του συγγραφέα και ιστορίες που συνέβησαν στην πόλη του Ζήνωνα από τη δεκαετία του ’30 μέχρι το τέλος του 20ού αιώνα.

Οι νεότεροι μελετητές αντλούμε από τα βιβλία του, αφού η συγγραφική γραφίδα του Ανδρέα Ευρυβιάδη διέσωσε  πολλές πληροφορίες από την ιστορία της πόλης που τόσο αγάπησε και υπηρέτησε.

Παραθέτω το απόσπασμα, Ο καλοκαιρινός καύσωνας και τα ραντιστήρια του Δήμου από το τελευταίο βιβλίο του Η πόλη, η πόλη μου η Λάρνακα», σς. 56-57.

[…] Θυμάμαι όταν ήμασταν παιδιά κι ακόμα αρκετά αργότερα, πως ο Δήμος της πόλης μας καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού έστελνε αργά το απόγευμα τα ραντιστήρια του για να ραντίσουν τους κυριότερους δρόμους της Λάρνακας με μπόλικο νερό και ιδιαίτερα τη λεωφόρο του παραλιακού μετώπου, εκεί που βρίσκονταν και τα περισσότερα υπαίθρια καφενεία της πόλης μας. Το ράντισμα εξουδετέρωνε τη σκόνη και δρόσιζε το περιβάλλον. Αρχικά αυτά τα ραντιστήρια ήταν αμάξια, που τα έσερναν μουλάρια. Πάνω σ’ αυτά ήταν τοποθετημένα ντεπόζιτα νερού ή βαρέλια. Στην προς τα πίσω μεριά του ντεπόζιτου ή του βαρελιού υπήρχε μια βρύση πάνω στην οποία ήταν εφαρμοσμένος ένας διάτρητος, δυόμιση περίπου μέτρων σωλήνας. Έτσι, όταν ο καραγωγέας άνοιγε τη βρύση, το νερό ξεπηδούσε από τις τρύπες του σωλήνα και ράντιζε τον δρόμο. Αυτό το απλό και πρωτόγονο αμάξι του Δήμου σκορπούσε έτσι απ’ όπου περνούσε, μέσα στην κάψα του καλοκαιριού, τη δροσιά και την ευχάριστη μυρωδιά του βρεγμένου χώματος. Λίγα χρόνια αργότερα αυτά τα ραντιστήρια έγιναν μηχανοκίνητα. Τα ραντιστήρια όμως του Δήμου εξυπηρετούσαν ακόμα και τα γήπεδα ποδοσφαίρου τον καιρό που δεν υπήρχαν χορτοτάπητες. Λίγα λοιπόν λεπτά πριν από την έναρξη των ποδοσφαιρικών αγώνων, τα μηχανοκίνητα ραντιστήρια του Δήμου έμπαιναν μέσα στο στάδιο Γ.Σ.Ζ. και ράντιζαν με μπόλικο νερό το χωματένιο γήπεδο.

Με τα πρωτόγονα μέσα αυτής της περασμένης και μακρινής εκείνης εποχής αντιμετωπίζαμε τους καύσωνες του καλοκαιριού, χωρίς παράπονα και χωρίς μεμψιμοιρίες. Τότε ήμασταν σκληραγωγημένοι και μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε χωρίς δυσκολία τόσο τους καύσωνες του καλοκαιριού όσο και το τσουχτερό κρύο του χειμώνα […].

 Βιογραφικά: Κουδουνάρης (2018), τόμ. Α΄, 182-183. Εύρος Ευρυβιάδης.

This entry was posted in Κοινωνική ζωή, Προσωπικές ιστορίες, Πολιτιστικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s