[171] Ο εκ Λάρνακας Επίσκοπος Κυρηνείας Παύλος

Πέθανε την 1η Οκτωβρίου ύστερα από μακρά ασθένεια και ετάφη σήμερα 3 του μηνός σε οικογενειακό τάφο στη Λάρνακα ο Επίσκοπος Κυρηνείας Παύλος. Δύο στοιχεία που τον χαρακτήριζαν ήταν η αυστηρότητά του ως ποιμενικού ιεράρχη τόσο προς τους πιστούς, όσο και προς τον εαυτό του και η προσήλωσή του στον αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου που περνούσε όπως πίστευε μέσα από την απελευθέρωση της αγαπημένης του Κερύνειας. Είναι γνωστή η κουβέντα που έλεγαν για το μακαριστό Παύλο, πως, «παρόλο ότι ήταν Λαρνακέας, ήταν πιο Κερυνειώτης και από τους Κερυνειώτες».
Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος γεννήθηκε στη Λάρνακα, στην ενορία της Χρυσοπολίτισσας στις 21 Νοεμβρίου 1945. Το κατά κόσμον όνομά του ήταν Παναγιώτης Μαντοβάνης. Παιδί φτωχής οικογένειας, είχε αυτό το επώνυμο – καθαρά λατινικό –  από το γεγονός ότι ο πατέρας του εργαζόταν ως επιστάτης στο εργοστάσιο φαιοχώματος της εταιρείας Μαντοβάνη. Ήταν παλιά κοινωνική συνήθεια, κάποιοι των υπαλλήλων που κατείχαν πόστα σε μια εταιρεία, να τους αποδίδεται καλοπροαίρετα ως «παρατσούκλι» το όνομα του εργοδότη τους. Ήταν αδελφός του πρώην Έπαρχου Λάρνακας Ανδρέα Μαντοβάνη.
Μετά την αποφοίτησή του από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας, έτυχε και του απολυτηρίου του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο 211 Τάγμα Πεζικού της Εθνικής Φρουράς. Βίωσε ως στρατιώτης τις διακοινοτικές διαταραχές στον Τράχωνα και στη Νεάπολη. Μετά την απόλυσή σου από το στρατό, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ως υπότροφος της εκκλησίας της Ελλάδας και πήρε το πτυχίο της Θεολογίας το 1972.
Μετά την επάνοδό του στην Κύπρο, υπηρέτησεν ως λαϊκός ιεροκήρυκας και κατηχητής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Υπηρέτησε επίσης, ως Καθηγητής στην Ιερατική Σχολή «Απόστολος Βαρνάβας» και μετά στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση, με απόσπαση, στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας.

Τό 1977, έτυχε υποτροφίας από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) της Ελλάδας και ακολούθως φοίτησε Ιστορία και Θεολογία της λατρείας για τρία χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το 1985 αναγορεύτηκε από το εν λόγω Πανεπιστήμιο σε Διδάκτορα της Φιλοσοφίας [D.Phil], κατόπιν υποβολής της διατριβής του με θέμα: Η Ευχαριστιακή Θεολογία του Νικολάου Καβάσιλα.

Χειροτονήθηκε σε διάκονο στις 14 Σεπτεμβρίου 1980 από τον  Θεοφιλέστατο Χωρεπίσκοπο Σαλαμίνα μ. Βαρνάβα. Στις 4 Οκτωβρίου 1981, χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και προχειρίστηκε Αρχιμανδρίτης από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α´, ενώ ακολούθως διορίστηκε προϊστάμενος του ιερού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα Δασούπολης. Στις 23 Οκτωβρίου 1988 ενθρονίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α´, σε Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Μαχαιρά. Στις 4 Νοεμβρίου 1993 ανέλαβε καθήκοντα Πρωτοσύγκελλου της Ιεράς Μητρόπολης Κυρηνείας.

Στις 5 Απριλίου 1994 εξελέγη με μυστική ψηφοφορία κλήρου και λαού Μητροπολίτης Κυρηνείας. Χειροτονήθηκε σε Μητροπολίτη και ενθρονίστηκε τη 10η Απριλίου 1994 στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού στην Παλλουριώτισσα.

Αντιπροσώπευσε την Εκκλησία της Κύπρου στη δίκη των ψηφιδωτών της Κανακαριάς και συμμετείχε ως μέλος αντιπροσωπειών της Εκκλησίας στους διάφορους διαχριστιανικούς διαλόγους που έγιναν τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Η ονομαστική του γιορτή ήταν στις 29 Ιουνίου.

Γνωρίσαμε τον μακαριστό Παύλο ως ένα αξιοπρεπή άνθρωπο, ως φλογερό πατριώτη που δεν δίστασε να συγκρουστεί με την πολιτική εξουσία για τις ιδέες του και ως ένα αυστηρό αλλά απόλυτα δίκαιο πνευματικό ιεράρχη. Ο κυπριακός ελληνισμός, η γενέτειρά του Λάρνακα και η αγαπημένη του Κερύνεια θα τον μνημονεύουν αιώνια με σεβασμό και αγάπη.

Πληροφορίες: Ανδρέας Μαντοβάνης / Στέλλα Σπύρου

This entry was posted in Βιογραφικά. Bookmark the permalink.

1 Responses to [171] Ο εκ Λάρνακας Επίσκοπος Κυρηνείας Παύλος

  1. Ο/Η Mantovanis λέει:

    Ευχαριστώ το Θεό που πορει τωρα να ανάπαυση η Ψυχή του! Έχω αποχαιρέτησει τον Θείο, και ενγειοθα ευγνομοσιμη και αγάπη. Τα συληπειτιρια μou σε όλοι την Οικογένεια. Θα μηνη πάντα στη Καρδιά μου. Με αγάπη από τη Ζυρίχη, Δαβίδ

Σχολιάστε